دستور پخت مرحله به مرحله کوفته تبریزی
مواد لازم :
_ گوشت چرخ کرده بدون چربی یک و نیم پیمانه
_ لپه 1 پیمانه
_ برنج دو سوم پیمانه
_ سبزی معطر (ریحان ،مرزه،شوید ،ترخون ، تره ) یک سوم پیمانه
_ تخم مرغ 1 عدد
_ نمک و زردچوبه و فلفل سیاه و قرمز به مقدار لازم
_ برگ بو و دارچین و زنجبیل 1 قطعه
_ زعفران دم کرده
_ آلو ،برگه قیسی ، زرشک قرمز ، خلال بادام ،پیاز داغ ، کشمش ، خرما، تخم مرغ ، گردو
_ روغن زیتون
رب گوجه فرنگی 2 الی 3 قاشق غذا خوری
طرز تهیه :
_ برنج را پس از شستن و خیساندن با نمک و کمی زردچوبه به صورت کته درست کنید اضافه کردن زردچوبه به برنج موجب خوشرنگتر شدن کوفته میشود .
_ لپه را جداگانه با نمک پخته و صبر کنید تا حدی آب آن تبخیر شود که دو سه قاشق آب برایش باقی بماند .
_ لپه پحته شده و کته را پس از سرد شدن با چرخ گوشت دو الی سه بار چرخ کنید
_ گوشت را با غذا ساز چرخ کنید . من با دستگاه مولینکس که معروف به 1 ،2 ،3 هست گوشت را مولینکس کردم تا گوشت کشدار شود .
_ گوشت و برنج و لپه را با هم خوب مخلوط کرده و ورز دهید .تخم مرغ و سبزی خرد شده و ادویه اضافه کنید و خوب چنگ بزنید تا چسبنده شده و مخلوط شود . این مرحله خیلی مهم است و از وا رفتن کوفته جلو گیری می کند
چسبندگی مایهء کوفته با لمس کردن آن مشخص هست اگر چسبندگی آن کم بود کمی آرد نخودچی به مواد اضافه کرده و دوباره ورز دهید .
_ قابلمه ای روی حرارت گذاشته و 3 قاشق روغن زیتون و رب گوجه فرنگی در آن بریزید و کمی تفت دهید و زردچوبه و نمک و فلفل و یک قطعه دارچین و برگ بو و زنجبیل و چند دانه هل و نیمی از پیاز داغ و برگه قیسی یا آلو اضافه کنید بعد سه لیوان آب داخل آن بریزید و ضبر کنید تا آب به جوش بیاید . کف دست را مرطوب کنید تا مایه ء کوفته به دست نچسبد سپس به اندازه یک نارنگی کوچک برداشته و کف دست پهن کنید و از مخلوط مغزها داخل آن جا دهید و لبه های کوفته را به هم آورده و ببندید و دوبار با دست فشرده کرده و اطراف کوفته را صاف کنید و به آرامی در آب جوش بیندازید . موادی که در مغز کوفته گذاشته میشود اختیاری است وبنا بر نوع ذائقه میتواند مغزهای شیرین و یا ترش باشد و تعداد مغزها را کمتر در نظر گرفت مثلا فقط از برگه قیسی و پیاز داغ و کشمش و گردو استفاده کرد و ترکیب آنها را تغییر داد . من در مجموع از مغزهایی که میتوان استفاده کرد در بالا اسم بردم .
حرارت زیر قابلمه را کم کنید و بگذارید تا کوفته ها آرام آرام بپزند و در قابلمه را نبندید بعد از اینکه کوفته ها پخته شد زعفران دم کرده اضافه کنید . حدودا یک الی یکساعت و ربع برای پختن کافی است . این روش آبپز است ولی میتوان قبل از اینکه کوفته ها را در آب بیندازید آنها را سرخ کنید و بعد در آب انداخته تا پخته شود . با این مقدار مواد تقریبا 10 عدد کوفته درست میشود که برای 4 الی 5 نفر کافیست در پایان پخت به سس دوباره پیاز داغ اضافه کنید و دارچین و برگ بو و زنجبیل را از سس خارج کنید . کوفته ها را با احتیاط از قابلمه در آورده و در دیس بچینید و سس را زیر کوفته ها بریزید و به دلخواه تزیین کنید .